Foto Els aplecs de Paretdelgada

Els aplecs de Paretdelgada

El pròxim dijous presentarem el llibre editat per l’entitat Els aplecs de Paretdelgada. Tot i que surt a la llum després de seixanta anys dels fets, és una bona notícia que ben aviat el puguem tenir a les nostres mans.

No és casualitat que des de l’entitat hàgim optat per tirar endavant amb aquesta publicació, ja que la història dels aplecs de Paretdelgada havia de posar-se per escrit i és que els sis grans aplecs celebrats en aquesta ermita foren manifestacions de cultura popular per la presència de sardanes, castells i la cançó protesta.

Joaquim M Masdeu, el seu autor i qui presentarà el llibre aquest dijous, ens parla d’un episodi de la història del nostre país que ens permet mirar cap al passat recuperant la memòria.

Aquesta publicació ens permet conèixer i reflexionar sobre la resistència cívica i cultural en un moment en què es volia reafirmar la identitat cultural dels Països Catalans davant un règim repressiu.

El llibre ens parla de com a finals dels anys cinquanta i principis dels seixanta afloren diferents protestes, el moviment obrer pren força i apareix el fenomen de la nova cançó i molts altres elements que evidencien la voluntat de resistència cultural i defensa de les llibertats nacionals. En aquest context, els aplecs de Paretdelgada a la Selva del Camp són una mostra d’aquesta voluntat de fer país després de l’intent, per part del règim franquista, d’abolir qualsevol rastre de la llengua i la cultura catalanes.

 

L’acte se celebrarà el dia 27 de febrer, dijous, a les 8 de vespre al Castell de la Selva del Camp.

Us hi esperem!

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter