Foto Joaquim M. Masdeu, Els aplecs de Paretdelgada 1959-1964

Aquest llibre és la nostra novetat editorial d'enguany. El vam poder presentar a la Selva pocs dies –hores, en el cas de Reus– abans de l'inici del periode de confinaments.

Els aplecs de Paretdelgada 1959-1964. Reistència cultural en el redreçament del país ens apropa a una manifestació col·lectiva de cultura popular: l'aplec a l'ermita de la Selva del Camp, amb ballades de sardanes, castells, concursos literaris, concerts de cantautors... que esdevingué un referent en la resistència cultural al franquisme, des del Baix Camp al país sencer. Com afirma Rafael Català en el pròleg, és «un llibre que us permetrà aprendre i us farà pensar.»

Joaquim M. Masdeu Guitert, molt vinculat a l'associacionisme selvatà, cronista de la població, ha col·laborat en diverses publicacions comarcals i escrit llibres de temàtica local. N'és un exemple el Calendari festiu de la Selva del Camp publicat per Carrutxa (1998).

L'estudi aporta el coneixement detallat de l'organització i el desenvolupament dels sis grans aplecs que, entre 1959 i el 1964, es van fer a l'ermita de Paretdelgada, en una crònica històrica que es contextualitza en la situació del moment.

Un necessari exercici de memòria històrica que us convidem a llegir i que trobareu a totes les llibreries un cop passi l'actual crisi sanitària i puguin obrir al públic.

Presentació del llibre a la Selva del Camp. Canal Camp (28/2/2020)

Ressenya publicada al blog La Teiera de Salvador Palomar (9/3/2020): Cultura popular, comarca i memòria històrica

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter