Foto Descobrir Reus (1980-2020)

Un dels principals àmbits de treball de Carrutxa ha estat el coneixement i la divulgació de la història de la ciutat on es va crear l'associació: ho hem fet en aspectes diversos, de les formes de vida quotidianes als esdeveniments assenyalats, ens hem ocupat d'edificis, carrers o de l'urbanisme, ens hem apropat a moments excepcionals com les epidèmies o les guerres, o les activitats productives, i hem estudiat les creences, les idees i les formes d'associacionisme. També, les festes, és clar.

Resultat d'aquest treball han estat moltes activitats de divulgació, conferències, exposicions o publicacions. En el marc d'un treball interdisciplinari, les aportacions de persones com Ezequiel Gort han estat cabdals. En són exemples llibres com Els senyors feudals de Reus (1989), L'antic Hospital de Reus i el seu barri (2006) o Sant Pere i el campanar (2008), però sobretot, La formació d'una ciutat (1987), en col·laboració amb el seu germà Josep Maria. Un treball de reconstrucció de l'evolució urbanística de la vila, des dels seus orígens, que ha estat obra de consulta indispensable. Amb el títol de Reus: el passat al present. La formació de la ciutat, Carrutxa va editar el 2017 una nova versió revisada, ampliada i amb més mitjans d'aquella primera publicació.

A banda dels llibres, hem publicat diversos materials de difusió, com els Quaderns de divulgació cultural, que editàvem en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus, a  la segona meitat de la dècada de 1980 o que després vam tornar a publicar com Reus al segle XII d'Ezequiel Gort. O bé, els fulls que repartíem als centres educatius, dels quals us en oferim un exemple: La casa del Vila. Notícia històrica de la institució municipal a Reus (1991), una aproximació al coneixement de l'administració municipal des de la formació dels municipis al segle XIII. Tot i que, recerques més recents possibilitarien ampliar el seu contingut, la informació continua essent bàsicament vàlida.

Us convidem a descobrir Reus

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter