Foto Edicions en col·aboració (1980-2020)

Edicions en col·aboració (1980-2020)

 

Avui que es celebra la festa de Sant Isidre volem recordar una publicació que, com altres, palesa la voluntat de col·laboració de la nostra associació, amb altres entitats o institucions, per fer possible la difusió del coneixement.

El treball d'Ezequiel Gort i Montserrat Flores, L'antiga confraria dels pagesos de Reus, publicat el 2006 per la Germandat de snt Isidre i santa Llúcia, amb la col·laboració de Carrutxa i de l'IMAC –actualment Institut Municipal Reus Cultura– ens apropa a la confraria d'ofici més antiga de la ciutat -esmentada per primer cop, el 1327, sota el patronatge de santa Llúcia- que ha perviscut, com a associació, fins al present. I ens explica la ràpida implantació del culte a sant Isidre, de procedència castellana, que només dos anys després de la seva canonització, ja era celebrat festivament a Reus, el 1624.

La confraria dels pagesos celebrava anualment les festes corresponents a cadascuna: la de sant Isidre llaurador, el 15 de maig; la de la Puríssima Concepció de Maria, el 8 de desembre, i la de santa Llúcia, el 13 de desembre. Es coneixen algunes notícies sobre el costum festiu, si més no dels dies de sant Isidre i de santa Llúcia als segles XVII i XVIII. En ambdues festes –tret d’algunes particularitats, pròpies de la diada de santa Llúcia– es repetia bàsicament el mateix esquema: les campanes anunciaven la festa i hi havia lluminària a l’altar del temple parroquial, on s’oïa missa amb cantúria, orgue i sermó. Es feia una professó, es tirava una tronada i es llogava una cobla. Hi hauria, doncs, balls al carrer que acabarien sota la llum de les teieres. Probablement, els confrares feien una col·lació amb ametlles, avellanes i matafaluga. Cal destacar la festa de 1696 per celebrar que l’any anterior el papa Innocenci XII aprovà el rés de Sant Isidre. Va ser una solemnitat en què s’implicà tota la vila i durà tres dies. Cal destacar la festa de 1696 per celebrar que l’any anterior el papa Innocenci XII aprovà el rés de Sant Isidre. Va ser una solemnitat en què s’implicà tota la vila i durà tres dies. La confraria també participava a les professons de Setmana Santa amb el pas del davallament de la creu, que encara surt cada Divendres Sant.

Un llibre prou interessant per apropar-nos a la vida associativa en la societat preindustrial  a partir  d'una confraria que correspon d'una de les activitats més importants: l'agricultura.

L'entitat compta amb un seguit de llibres coeditats o publicats amb diverses formes de col·laboració amb ajuntaments –principalment el de Reus, però també Almoster, l'Arboç, Falset, Igualada, Cornudella, la Selva... –, arxius municipals i comarcals –Reus, Priorat, l'Anoia...–, el Museu de Reus, colles festives i associacions culturals.Considerem que aquesta és una fórmula que permet sumar esforços i que volem continuar fent servir.

En l'actualitat estem refent el nostre catàleg de publicacions, tant pel que fa als llibres com als materials de difusió en altres formats (catàlegs, fulls divulgatius...). Com hem explicat repetidament els nostres llibres es poden trobar a totes les llibreries. Per a més informació, ens podeu escriure o contactar via xarxes socials.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter