Foto Quaranta anys de festes populars a Reus

Quaranta anys de festes populars a Reus


Aquest estiu és ben diferent del que hem viscut els darrers anys. Segurament, ara estaríem voltant pel Priorat parlant de guerra, festes o repoblament medieval. Potser també estaríem parlant de foc i vida quotidiana a la nostra seu, però malauradament no és així. La majoria d’activitats que ens defineixen avui no són possibles a causa de la pandèmia, llevat que hem pogut gaudir d’alguns actes presencials.

Tanmateix, això no ens atura pas. No ens veiem per parlar de cultura i patrimoni, però nosaltres seguim treballant incansables amb els projectes que tenim entre mans. És per això que avui volíem convidar-vos a conèixer un projecte ambiciós que esperem que es faci realitat aquesta tardor, si més no, de manera virtual.

Us volem parlar del projecte titulat Quaranta anys de festes populars a Reus. I és que amb motiu del nostre quarantè aniversari, res era millor que commemorar i recordar aquestes quatre últimes dècades, tan significatives si parlem de l’evolució de les festes populars.

Es tracta d’un procés que arrenca dels moviments de recuperació del carrer com a espai cultural i de lleure, a la fi del franquisme, i la nostra ciutat no n’ha estat cap excepció. A poc a poc, s’han incorporat al nostre calendari noves manifestacions i celebracions de tota mena que avui formen part del patrimoni de Reus.

Per mostrar aquesta evolució estem treballant de valent en la recuperació d’imatges, escanejant-les i documentant-les. Cercant aquelles que mostren com canvia la percepció que cada generació té d’allò que considera tradició. La intenció és crear una exposició que ens parli de nous costums, de noves formes d’associacionisme, d’història i adaptació. No volem construir cap calendari de costums, però sí fomentar una reflexió sobre la importància de la festa en la vida de la comunitat local observant com la tradició es troba en canvi constant.

No podem avançar si veurem el resultat en directe o si l’haurem de gaudir de manera virtual, però aquesta mostra la preparem amb il·lusió dins el conjunt d’activitats amb què Carrutxa commemora el seu treball de quaranta anys, entre 1980 i el present, amb voluntat de continuar.

Fotografia: assaig del Ball de Prims, anys vuitanta. Fons de Carrutxa. 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter