Foto Carrutxa des del 1980 fins avui.

Carrutxa des del 1980 fins avui. 

Els petits retalls de premsa són una font de coneixement, però també tota una experiència per al record. A Carrutxa hem viscut quaranta anys d’iniciatives, propostes i recerques i avui en volem fer memòria.

Recordar els passos que vàrem caminar en un passat ens ajuda a ser autocrítics, valorar la nostra feina i treballar per seguir endavant amb la nostra tasca tant en el present com en el futur. Per això, creiem que pot ser un grat exercici resseguir alguns dels moments importants que ha viscut l’entitat i que ens han portat fins avui dia.

Comencem amb una publicació del juliol de 1988, on s’anuncia l’arribada de l’exposició Apa dones, a l’ofici a Vilanova i la Geltrú. Carrutxa va generar aquesta mostra que reunia peces del costumari català pròpies de la Quaresma i la Setmana Santa.

L’exposició, presentada a Reus l’any anterior, va seguir un itinerari per tot el país fins a gaudir del fet de formar part del programa del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional. El nostre objectiu era descriure els costums majoritàriament integrats en el món dels infants, propi d’aquests temps festius.

El treball de recerca es va dur a terme a les comarques del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d’Ebre. Però no tot fou recollir memòria, ja que també vàrem aconseguir diferents objectes materials com carraus, matraques i altres instruments.

Recordem una cançó de picar amb les palmes que els infants cantaven el Diumenge de Rams i que vam recollir a la ciutat de Reus:  

Santa Maria,

ora pro nobis,

sol per les vinyes,

aigua pels ordis.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter