Foto Les festes populars: un àmbit paradigmàtic

Les festes populars: un àmbit paradigmàtic

Són molts els àmbits d’estudi en què hem aprofundit durant els últims quaranta anys: cançons, costums, memòria, terrissa, oficis, creences... Però si un tema ens defineix abans i avui és, sens dubte, el de les festes populars.

Des del naixement de l’entitat, i sempre des d’una metodologia que ha volgut combinar la teoria amb la pràctica, l’estudi de les festes ha estat cabdal per complir amb la tasca de mantenir-les vives i difondre-les. 

Ja als anys noranta parlàvem sobre el concepte de festa i tradició, i intentàvem generar activitats i espais on el debat i la reflexió fossin una constant. Actualment, el nostre calendari festiu es dibuixa a través de festes del passat que hem recuperat, però també de costums i noves pràctiques que formen part del nostre ric patrimoni.

El 25 de juliol de 1991 el Diari de Tarragona anunciava la finalització d’un curs introductori sobre festes populars organitzat per l’entitat. Aquest, que va tenir una durada de tres dies, pretenia difondre aquelles festes que formaven part del calendari festiu i, alhora, volia reflexionar sobre el pes que jugaven aquestes en la vida cultural d’una comunitat.

En definitiva, una tasca necessària per mantenir viu el debat i poder-se enfrontar als reptes futurs.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter