Foto Una aposta pel patrimoni immaterial

El 1998 la nostra entitat va intentar, amb el suport de l'Institut Municipal d'Acció Cultural i de diverses entitats que s'hi van anar afegint, la declaració de la Tronada de la Festa Major de Sant Pere com a Bé Nacional d'Interès Cultural, com recollia El Punt de 29 de maig de 1998 a la seva portada.

La proposta no va reexir en aquell moment. El concepte de patrimoni immaterial es trobava, en el nostre marc legislatiu, a les beceroles i la Tronada és una manifestació festiva efímera que entra en el reconeixement d'un àmbit patrimonial que s'ha anat consolidant en els últims anys.

La reivindicació patrimonial de la Tronada, amb el suport popular, d'entitats i de l'Ajuntament, va tenir però un resultat positiu: la declaració al 2001, de Sant Pere com a Festa Tradicional d'Interès Nacional, un reconeixement que anys després, el 2010, a Festa Patrimonial. La declaració inclou, evidentment, la Tronada com un dels elements destacats de la festa a protegir.

En la valoració dels nostres 40 anys d'activitat i en un any en que la crisi sanitària ha impedit encendre la Tronada al Mercadal, volen recordar aquest moment. No cal insistir en la importància de la Tronada com a referent emblemàtic de la festa. Com a entitat, ens satisfà haver fet, aleshores, aquesta proposta que reivindicava el patrimoni immaterial.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter