Foto Grup de treball sobre memòria històrica

Grup de treball sobre memòria històrica

 

Una de les línies de treball  de l’entitat que ha rebut una nova embranzida en les últimes setmanes ha estat la de memòria històrica, referida als temps de la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme, sempre en un àmbit de la geografia propera. És un camp de recerca que fa anys que és sempre present en la nostra feina, però que en funció de l’obtenció de documents o localització de testimonis, permet avançar en un o altre aspecte del coneixement.

En aquest sentit, hem d’esmentar la publicació de l’opuscle Senyals de guerra a Montsant, en col·laboració amb el Parc Natural, que cal situar en l’objectiu d’explicar la guerra des de l’òptica de les vivències de la població no combatent, en una excepcional quotidianitat, una idea ben present en el treball que hem fet sobre els bombardeigs que va patir la ciutat de Reus entre 1937 i 1939.

En les últimes setmanes hem aplegat documents i testimonis sobre persones que van exercir responsabilitats en el consell municipal reusenc durant la Guerra Civil, hem continuat treballant sobre la cultura en tempos de guerra i hem començat a treballar el període immediat a la fi dels combats, amb la repressió i l’exili de moltes persones vinculades a la causa republicana, però també des de la perspectiva d’una vida diària marcada per la penúria de bona part de la població, el retrocés tecnològic o el control ideològic, en un intent de dibuixar una etnografia de la vida quotidiana, al Camp o el Priorat, a la dècada de 1940.

La memòria personal, oral o escrita, ens permet pouar en els últims cent anys, sense oblidar la recerca documental o bibliogràfica. Testimonis escrits en forma de dietaris o memòries, però també experiències viscudes o record d’allò que han explicat les generacions immediates.

Amb un doble propòsit: d’una banda, restablir el coneixement sobre uns fets i sobre unes persones que han estat oblidades, sinó embolcallades en el menyspreu i la tergiversació dels vencedors de la guerra. És una forma de tancar ferides. De l’altra, connectar amb un present on els fets del passat encara fan notar la seva petjada o que motives reflexions sobre l’actualitat: els desplaçaments de la població, l’acolliment de persones refugiades... amb debats encara avui vigents.

Us convidem a participar en el grup de treball sobre memòria històrica, en la recerca o aportant propostes, adreçant-vos per correu electrònic a l’associació. En aquest moment, bona part de la nostra feina es coordina de forma telemàtica.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter