Foto A l'abril, parlem de llibres

A l'abril, parlem de llibres

 

La celebració de la diada del llibre, el 23 d’abril, és un bon motiu per repassar les publicacions dels darrers mesos, si més no, des de l’últim 23 d’abril. En aquest cas, dels llibres que ens impliquen com a associació. Encara més, després d’un any com el 2020, excepcional per la situació derivada d'una pandèmia que encara continua.

De fet, l’any havia començat bé, amb la publicació del llibre de Joaquim M. Masdeu Guitert, Els aplecs de Paretdelgada 1959-1964. Resistència cívica i cultural en el redreçament del país. El vam poder presentar just abans de l’inici del confinament. Un llibre per a recuperar la memòria històrica de l’antifranquisme, des de la cultura popular i el Baix Camp, en la reivindicació del país sencer.

La publicació, al juny de 2020, de Resistir les epidèmies al Camp i al Priorat (segles XIV-XVI), de Montserrat Flores Juanpere sorgeix de la necessitat de donar resposta a una necessitat de coneixement, sovint formulada en consultes al nostre centre de documentació, sobre les epidèmies en el passat. L’origen del llibre és un treball de recerca de 2001, revisat per l’autora per aquesta edició, sobre la manera en que les dones i els homes del Baix Camp i el Priorat van reaccionar davant les sovintejades epidèmies que, entre 1348 i 1592, va afectar aquestes comarques. El llibre ha comptat amb una excel·lent acollida i ens satisfà haver contribuït des de la divulgació històrica a mostrar pautes de comportament semblants o diferents –sobretot pel paper de la religiositat– davant situacions excepcionals com són les epidèmies.

D’altra banda, cal comptar amb els llibres que no ha editat l’associació però que reflecteixen el nostre treball de recerca. En seria exemple la participació de Salvador Palomar al primer congrés de la Jota, amb una breu síntesi del nostre treball sobre el Camp i el Priorat, recollida a Elena Espuny Arasa (coor.) La jota als territoris de parla catalana ( ed. Afers, gener de 2021) o, de la mateixa editorial, a Carles Barrull i Àngels Mach (eds.) Les simbologies i els rituals al voltant del foc de desembre de 2020. En aquest volum, a «Tòpics ancestrals i rituals contemporanis», Salvador Palomar, a partir d’una recerca centrada bàsicament en Reus, parla de costums màgiques i neotradicions a l’entorn de les fogueres de Sant Joan.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter