Foto 2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana

2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana

 

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset organitzem el 2n Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana que es celebrarà els dies 21, 22 i 23 de maig a Falset, la capital del Priorat. 

La jota és una manifestació musical rica, amb diversos significats culturals que varien d'acord amb el context històric i geogràfic. Dansa, música i paraula interactuen en una gran diversitat de formes en relació a les conductes i significats que li atorga cada comunitat. Documentada històricament des del segle XVIII, s'ha mantingut viva en la varietat de manifestacions però sobretot dins de l'imaginari col·lectiu. 

Durant tres dies es celebrarà a Falset el segon congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana, que reunirà experts i aficionats a aquesta temàtica de tots els territoris. Les comunicacions de caràcter acadèmic/científic s'alternaran amb activitats de caire més lúdic.

A les jornades hi participarà l'Albert Margalef, membre de l'associació, amb una comunicació sobre les jotes foguejades: «Anar a ballar i sortir cremada. La jota foguejada al Priorat i a l'Ebre.»

En la celebració d’una festivitat, el ball ha sigut un lloc d’encontre per a la societat que la celebrava. Una dinàmica social sorgida a cavall entre els segles XIX i XX fou la d’aviar focs petadors als peus dels balladors –especialment al de les xiques i a mode de galanteig– durant la celebració del ball de plaça. Aquesta pràctica, que rep el nom de «jota foguejada», era ben usual en diverses poblacions, almenys, de les actuals comarques del Priorat, de la Ribera d'Ebre, del Baix Camp i del Baix Ebre.

El costum, que oferia certa perillositat, provocà prohibicions per part de les autoritats i lluïdes ressenyes periodístiques als diaris de l’època. Així doncs, amb el pas dels anys l’hàbit de foguejar el ball acabà per perdre’s. Sincrònicament va coexistir en algunes viles la pràctica de llançar aliments i/o confeti sobre els balladors durant el ball de plaça.

 

Per a més informació: fonotecamtra.cultura@gencat.catsecretaria@irmu.org

Fotografia: taller de ball de jotes a Cornudella de Montsant (2013)

 

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter