Foto Sortí l'aliga i dansà. 25 anys de l'Àliga de Reus

Sortí l'aliga i dansà. 25 anys de l'Àliga de Reus

 

La festa acull i genera components d’identitat col·lectiva per a la comunitat que la celebra. Alguns arrelen en pràctiques seculars conservades i evolucionades amb el pas del temps, altres es perden pels canvis de mentalitat  –o es prohibeixen per criteris polítics– i retornen, anys després, recreats d’acord a la societat del moment. I n’hi ha d’inventats, perquè tradició i creació, van sempre de la mà en la pràctica de la festa popular.

La imatgeria festiva n’és un bon exemple. I, pel que fa a la ciutat de Reus, la recuperació de l’Àliga per al seguici popular, ara fa 25 anys, ens ho mostra. Una figura documentada des del primer quart del segle XVII, molt present en les nostres celebracions urbanes durant més de cent anys com a element protocol·lari del municipi, que les circumstàncies polítiques –la vinculació de l’àliga, com a símbol heràldic, a la causa austriacista– van fer desaparèixer després de la victòria borbònica a la guerra de Successió.

A la Festa Major de 1996, l’Àliga tornava als carrers de Reus. La mostra consta d'una quinzena d'imatges en paper i una projecció contínua de fotografies que reflecteixen la presència de l'Àliga en diferents celebracions. Alhora, un seguit de textos breus proposen algunes reflexions sobre la funció d’aquesta figura i la seva trajectòria a les nostres festes, tot recordant que tradicions de tota la vida per a les generacions més joves, es construeixen a partir de la recuperació festiva i cultural de finals del segle XX.

Aquesta petita exposició, al nostre local (Travessera del C/ Noiu de St Josep, 10) és també una forma de tornar a l'activitat presencial després d'uns mesos condicionats per la pandèmia de la COVID-19.

Del 17 de juny al 2 de juliol
Oberta de dilluns a divendres, de 5 a 8 de la tarda

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter