Foto La cultura oral del paisatges agraris

 

La cultura oral del paisatges agraris

 

A l’Arxiu de Reus es pot visitar, entre el 6 i el 15 d’octubre, l’exposició «La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l’Euroregió». Aquest és un projecte de la Euroregió Pirineus Mediterrània (convocatòria 2018) que s’inicià al maig de 2019 i finalitzà el desembre de 2020. El projecte vol documentar, posar en valor i donar a conèixer els elements immaterials lligats als processos de transformació paisatgística que han derivat dels canvis en l’agricultura i els processos productius.

La mostra fa referència a tres paisatges agraris:

Mallorca. El paisatge agrari elegit és el Pla de Sant Jordi. Aquesta zona –que fou anomenat el rebost de Palma antigament anomenada Prat de Sant Jordi o Prat d’en Catí, és un àrea situada a l’est de la ciutat de Palma, que comptà amb una intensa activitat agrícola. Un dels protagonistes d’aquesta esplendor agrícola és el molí de vent d’extracció d’aigua. L’enginyer Paul Bouvij, l’any 1847, usà aquest enginy per afavorir les tasques de dessecament del Prat.

El Priorat. Un mosaic agrícola que s’ha anat configurant per l’acció de diferents agents naturals i antròpics que es caracteritza per uns valors que cal identificar i per això la transmissió oral dels coneixements esdevé un element primordial. Baster, canyissaire, margener, llaurador, pagès i palmer són oficis que a part d’estar relacionats de manera indiscutible amb l’activitat agrària, les desenvolupen persones que, amb gradacions diferents, tots fan feina al camp.

El Rayon de Rocafort (Occitània). Rocafort se situa en els contraforts de l’altiplà del Larzac, al peu dels penya-segats calcaris del Combalou, sobre un talús travessat per falles múltiples anomenades fleurines: és en les coves d’aquest caos rocós on els vilatans han anat desenvolupant espais per a la conservació d’aliments i especialitzant-se a poc a poc en l’afinament del formatge. Aquest «saber-fer», reconegut i protegit, es beneficia des del 1925 d’una denominació d’origen controlada, avui denominació d’origen protegida. L’estudi fet se centra en una part del Rayon de Rocafort (el radi de recollida de la llet d’ovella destinada a l’elaboració del formatge).

Aquesta exposició ha estat produïda pel Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner, amb la participació de l’associació Prioritat.

La mostra, que s’inaugura amb la conferència de Roser Vernet, «El Priorat, quin paisatge, quin futur: d’un eslògan a un repte» obre el cicle d’activitats «Rural i urbà» organitzat per Carrutxa, a Reus, amb l’objectiu de presentar les recerques en curs i reflexionar sobre la relació entre la ciutat i el seu entorn.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter