Foto L'exposició sobre els pastors, a Reus

L'exposició sobre els pastors, a Reus

 

Del 18 d’octubre al 5 de novembre es pot visitar, al local de Carrutxa, l’exposició «La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant», una mostra itinerant produïda pel Parc Natural de la Serra de Montsant i elaborada a partir de la recerca del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa.

L’exposició ens apropa a un ofici present des de fa segles a les nostres muntanyes, a les particularitats històriques de la ramaderia a Montsant, amb ramats de proximitat i altres que feien transhumància, els tipus de bestiar: ovelles, cabres de llet o cabres blanques... i a l’aprofitament de la llana, la llet i la carn; al llegat dels pastors en l’arquitectura popular, els objectes i el patrimoni immaterial.

Més enllà de la visió etnogràfica i històrica, aquesta exposició i el seguit de xerrades que s’han fet per diverses poblacions prioratines aquest estiu, vol sensibilitzar la població i obrir una reflexió sobre la necessitat de mantenir o recuperar una ramaderia extensiva, amb ramats sempre acompanyats de pastors, com a eina de gestió del territori i generació de productes de qualitat per a l’alimentació. En aquest sentit, cal esmentar l’elaboració de formatges artesans, poc present en el passat a Montsant, però molt habitual en l’actualitat. Sense oblidar noves propostes relacionades amb l’àmbit educatiu o del lleure.

L’exposició es presenta dins el cicle «Rural i urbà» amb l’objectiu de presentar recerques en curs però també reflexionar, en aquest cas,  sobre les implicacions que té en el present el manteniment d’oficis tradicionals com el de pastor. I també sobre com la muntanya ha estat i és espai de treball i amb exigències de conservació, més enllà de la visió lúdica i de pràctica esportiva que hom pot tenir des del món urbà.

 Amb motiu de l’exposició tindran lloc, al local, dues xerrades

Dimarts 19, a les 7 de la tarda
Salvador Palomar, «Una feina necessària: patrimoni i actualitat de l’ofici de pastor»

Dimarts 26, a les 7 de la tarda
Joan Rovira, «Els camins ramaders»

 Horaris de l'exposició: de dilluns a divendres, de 5 a 8 de la tarda.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter