Foto La fira de Santa Marina a Reus

La fira de Santa Marina a Reus

 

El dilluns 18 de juliol a les 7 de la tarda, perlarem de la fira de Santa Marina a l'entorn del santuari de Misericòrdia. Una celebració que fou una de les més viscudes a Reus, des del segle XVII a finals del segle XX. I que ha desaaparegut: per què?

Potser perquè, un cop acabada  la coincidència amb la imposada commemoració del 18 de juliol franquista deixà de ser festa laboral? O perquè el canvis de costums la van despullar de la seva funció d'espai de relació social, de festeig i esbarjo familiar?

Si Sant Jaume fou la gran fira comercial de l'estiu, la de santa Marina ho fou en l'àmbit lúdic. En el transcurs de la seva història, la fira fou festeig de joves i entreteniment de canalla, de venda de xiulets i petites joguines,de gastronomia popular, de rosquilles, sabres, caramels de bastó i altres llepolies. Una festa propera però fora del nucli urbà que concentrava una gran majoria de la població, sobretot a les hores de fosca, il·luminades amb teieres o llums de petroli, fins a l'arribada de l'electricitat a l'ermita al 1929.

El cert és que apropar-se a qualsevol festa ens ajuda a entendre el funcionament de la comunitat que la celebra, el paper dels diversos grups socials i generacionals que hi participen, les transformacions que afecten la societat i el canvis en les pràctiques d'oci.

D'aquesta forma, recordar el passat ens serveix també per mirar el present.

Aquesta activitat, coordinada per Salvador Palomar, és resultat del treball sobre les festes reusenques que realitza l'entitat des de fa anys, però també conseqüència de la nostra recerca en equip, sobre memòria oral de la postguerra, actualment en curs.


Festa i festeig
La fira de Santa Marina a Reus
Dilluns, 18 de juliol a les 7 de la tarda
Local de Carrutxa

 

 

 

 

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter