Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme

Aquest passat 16 de novembre es va obrir al Museu Salvador Vilaseca de Reus (Raval de Santa Anna, 59) l'exposició «Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme».
L'exposició, que es podrà visitar durant tot l'any 2023 –fins al 15 de gener de 2024–  ens apropa al període del règim franquista que abasta des de l'ocupació de la ciutat de Reus, el 15 de gener de 1939, fins a finals de la dècada de 1950.

Els continguts de l'exposició sorgeixen, en bona part, de la memòria personal, oral i escrita, i dels testimonis dels protagonistes del moment. Una experiència viscuda que es confronta amb els discursos de Franco, que contrasten amb els testimonis orals de persones de Reus i altres poblacions, obtinguts a partir d'entrevistes realitzades entre en els últims mesos o procedents del fons oral del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa. I també de la memòria personal escrita, a partir del buidat d'autobiografies, publicades o inèdites.

L'exposició recrea situacions comunes d'un passat ben present en la memòria i dóna veu a persones poc o gens conegudes, però que són representatives de la situació viscuda, tant pel que fa a la repressió a diversos nivells, com a la subsistència quotidiana, l'escola, l'art o la resistència cultural i política.

 La mostra ha comptat amb una àmplia participació: en la recerca i en la localització de materials, més enllà dels objectes que formen part de les col·leccions del Museu.   Proposa un seguit d'àmbits sobre els quals es pot ampliar la informació en visites comentades i activitats complementàries. En aquest sentit es vol que l'exposició sigui el referent d'un seguit d'actes organitzats pel Museu de Reus, l'Arxiu Municipal, Cal Massó, el Centre de Lectura i el seu Cine-Club, Carrutxa, Ans educació... entre altres entitats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter