Foto Exposició sobre els deportats del Baix Camp als camps nazis

El Museu Salvador Vilaseca presenta del 2 de març al 15 d'abril de 2023, l'exposició «Feixisme mai més. Del Baix Camp a l'infern dels camps nazis». La mostra es pot visitar a la sala de planta baixa, adjunta a l'exposició «Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme» i forma part del conjunt d'activitats de memòria històrica sobre aquest període de la nostra història recent que es realitzen enguany.

Aquesta és una exposició que il·lustra i divulga d’una forma didàctica i planera, el malson que van haver de viure i patir els deportats republicans de Reus i del Baix Camp als camps de concentració i d'extermini de l'Alemanya nazi, en especial, al complex de Mauthausen-Gusen –on van morir la gran majoria. Un dels elements centrals de l’exposició és la part gràfica i il·lustrada amb la reproducció de documents que ens han facilitat les famílies dels deportats reusencs i de la comarca. Així, l’exposició també vol esdevenir un petit homenatge públic als republicans del Baix Camp que foren deportats als camps nazis.

El dia 29 de març, a 2/4 de 5 de la tarda la ciutat de Reus col·locarà la primera de les «Stolperstenie» en record dels deportats reusencs als camps nazis. Es tracta d’una de les accions que es deriven del projecte de memòria històrica que està realitzant l’Arxiu Municipal. La recerca que, des de la ciutat de Reus, s’està duent a terme des de l’Arxiu ha permès localitzar fins al moment un total de 35 persones que varen patir l’horror dels camps nazis.

A més de l’exposició, es duran a terme dues conferències. El dia 24 de març a les 7 de la tarda  al Centre de Lectura de Reus, la historiadora i membre d’Amical de Mauthausen, Rosa Toran, pronunciarà la conferència «Els republicans als camps nazis», i el dia 13 d’abril a les 7 de la tarda a l’Arxiu (c. de Sant Antoni Maria Claret, 3), l’historiador Axel Baiget parlarà de «D3POR7475. Dels pobles del Baix Camp als camps de concentració nazis».

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter