Foto Costums que es transformen en una societat en canvi

Costums que es transformen en una societat en canvi

 

Aquest 23 d'abril, la novetat a la nostra parada serà l'últim llibre que ha publicat l'associació –desembre de 2022–, una obra d'Antoni de Bofarull, Costums que's perden y recorts que fugen. Reus de 1820 a 1840. Un llibre que ens apropa a un passat viscut per l'autor, avui recreat, i sovint imaginat, que convé rellegir per copsar que allò que sovint anomenem tradició no és sinó la construcció social en constant evolució que una comunitat fa, en un moment concret de la història, a partir de costums viscuts, memòria col·lectiva i ideologia política. Obra publicada a la dècada de 1880 i, a Reus, en edició facsímil, el 1982, que avui s'edita en aquesta nova edició revisada, anb edició a cura de Raquel Ferret i Ferran Sugranyes.

Costums que’s perden y recorts que fugen és, com vol indicar el títol, un recull dels profunds canvis que es produeixen en la societat reusenca a la primera meitat del segle XIX, en l’etapa en que es produeix l’extinció de moltes estructures socials de l’Antic Règim, en la transició cap a una societat industrial i capitalista. Un període convuls, d’enfrontaments ideològics i violència, que comporta, alhora, canvis significatius en la vida quotidiana, les formes d'oci o les pràctiques festives.

El seu valor etnogràfic és considerable, pel retrat d'unes formes de vida en canvi. Ho és també perquè reflecteix el canvi de mentalitat respecte al patrimoni i la cultura popular. Ens ajuda a entendre una visió de la cultura que avui continua vigent, en els processos  de valorització d'objectes, que esdevenen motiu de col·lecció o peces de museu,  o en la construcció de referents d'identitat a partir de la selecció de determinades pràctiques culturals  col·lectives.

Rellegir, per tant, Costums que es perden y recorts que fugen avui no serveix només per saber de pràctiques culturals del passat, algunes de les quals hem recuperat en el present –com les manifestacions dels seguici de Festa Major– sinó també per reflexionar sobre els mecanismes atorguen valor als costums que es perden i a la memòria en la construcció social del patrimoni. És, en definitiva, un llibre que respon a un moment històric, que ens ajuda a entendre processos plenament vigents. I, si voleu possibilita fer cabòries sobre com serà escriure en el futur sobre els records d'un avui en un canvi constant.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter