Foto Cels Gomis, un anarquista dins la Renaixença

Cels Gomis, un anarquista dins la Renaixença

 

El dijous 4 de maig es presenta, al nostre local, el llibre Biblioteca llibertària, antologia de textos anarquistes de Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841- Barcelona, 1915), escriptor i folklorista, força menys conegut que altres pioners de l'excursionisme i estudiosos de la cultura popular, pel fet de no encaixar amb un model de catalanisme, conservador i catòlic, que s'identifica amb la Reinaixença. La seva vinculació a un republicanisme federal intransigent el portà a l'exili, on va conèixer Bakunin i, al seu retorn a l'estat espanyol, va esdevenir un difusor de les idees de la Internacional.

Enginyer de professió, va conviure a peu d'obra amb pagesos posats a obrers del ferrocarril o famílies de les cases on s'allotjava en el transcurs dels treballs, persones que foren els seus informants per a reculls folklòrics de llegendes, cançons, dites sobre botànica i zoologia popular, creences...

La seva ideologia es fa present en el respecte a la forma en que s'expressa la gent –sense modificar els textos, ni descartar temes–  o en el fet que aplega, sense complexes, pràctiques allunyades de la religió oficial.

La publicació d'aquesta antologia, a cura d'Emili Samper Prunera, permet apropar-se al vessant més explícitament llibertari de Cels Gomis, a partir de les seves poesies d'interès polític i social. O com a publicista, en els opuscles editats per l'Agrupación de Propaganda Socialista de Sabadell –a l'entorn del paper de l'anarquisme dins el moviment obrer o la importància de la dona en la societat i el paper del catolicisme– i els articles publicats a la revista Acracia. Per descobrir un catalanisme d'arrel popular i compromís social, crític amb el conservadorisme present en el moviment de la Renaixença.

El llibre, amb pròleg de Magí Sunyer, ha estat publicat conjuntament per les Edicions de la Universitat de Barcelona i les Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili.

 

 

.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter