Foto Cloenda del centenari de l'Obra del Cançoner

El divendres 28 d'abril, a les 7 de la tarda, al Teatre Bartrina de Reus, tindrà lloc  l'acte de cloenda de l'Any de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya (OCPC). El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya clou la commemoració del centenari de l'OCPC amb un acte «Versar el cançoner» amb les intervencions de diversos músics experts en la transmissió oral i la cançó improvisada així com amb els versos del poeta Josep Pedrals. 

Jaume Ayats, comissari de l’Any de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya obrirà l’acte, que serà conduit per Raquel Ferret. Quatre formacions musicals de Catalunya Nord, País Valencià, Mallorca i Terres de l’Ebre, juntament amb la col·laboració del reconegut poeta Josep Pedrals, oferiran una mostra en homenatge a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a través de la cançó improvisada, en les diverses variants de Catalunya, el País Valencià i les Illes:


— Glosat a càrrec de Laia Pedrol, Carles Belda (Associació Cor de Carxofa) i del poeta Josep Pedrals
— Cant Valencià d’Estil, a càrrec de Veus i Paraules i del poeta Josep Pedrals
— Gloses, a càrrec de Maribel Servera i Mateu “Xurí” (Glosadors de Mallorca) i del poeta Josep Pedrals
— Jotes, a càrrec Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i del poeta Josep Pedrals.

L'entrada és lliure, però cal fer reserva per mitjà del web del Teatre Bartrina de Reus.

L'Obra del Cançoner Popular de Catalunya va ser un dels projectes privats –iniciativa del mecenes Rafael Patxot–més ambiciosos que es van emprendre durant la primera meitat del segle XX, amb l’objectiu de recollir i estructurar el llegat de la tradició oral de tot el territori de parla catalana. L’oralitat té moltes facetes, però la musical és de gran importància per conèixer i estudiar la vida, els costums, les tradicions locals i més generals de Catalunya i de tots els Països Catalans. Aquesta iniciativa va permetre recollir materials de gran valor que, agrupats sota el títol d’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, completen un dels fons més valuosos del país. La recerca es va iniciar el 1921 i quedà estroncada amb l'esclat de la Guerra de 1936-39. El fons va passar el 1991 a l'Abadia de Montserrat.

Aquest és, sens dubte, un material excepcional per a l'estudi del cançoner popular, l'anàlisi crític de la recerca i la seva reinterpretació en el present, aportant a més un fons fotografic de gran valor. L'acte al Teatre Bartrina, a més de donar a conèixer aquest patrimoni i les activitats que s'han desenvolupat, oferirà una mostra de la vigència de la cançó popular d'arreu dels Països Catalans.

Al llarg d’aquest any commemoratiu, s'han realitzat un gran nombre d'activitats acadèmiques, concerts i itineràncies de l’exposició, a més dels corresponents actes oficials i representatius i dels divulgatius. Recentment, l'exposició itinerant sobre l'OCPC s'ha pogut visitar a Ulldemolins i a Bellmunt del Priorat, en activitats que han comptat amb la col·laboració de la nostra associació.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter