Foto Reconeixement a Mn. Joan Roig i Montserrat

Reconeixement a Mn. Joan Roig i Montserrat

Ulldemolins ha fet un homenatge, aquest dissabte 18 de maig de 2024,  a Joan Roig i Montserrat, rector del poble des de fa 46 anys. La seva tasca al capdavant de la parròquia, el seu compromís social i el seu activisme en favor de la llengua i la cultura popular el fan sobradament mereixedor d'aquest reconeixemeent.

La col·laboració amb la nostra entitat ha estat prou important durant molts anys. Llibres com Santa Maria de Montsant. Religiositat popular i conflicte territorial, de Montsant Fonts i Salvador Palomar, autor també de Les majorales del Roser d'Ulldemolins, van ser publicats per primer cop dins la col·lecció «Quaderns d'Ulldemolins», sota l'impuls de Joan Roig. També ha publicat, amb Carrutxa, diversos reculls de goigs i ha estat un inestimable col·laborador en recerques sobre el cançoner o sobre les ermites de Montsant,  o bé assessorant continguts en activitats i exposicions. Cal destacar el treball realitzat per a la recuperació del pandero, instrument amb que les majorales de la confraria del Roser acompanyaven les seves cançons. Localitzat a la dècada de 1990 al Museu Diocesà de Tarragona, fou estudiat i reproduit fidelment.

Nascut a Felanitx, l'Ajuntament d'Ulldemolins l'ha nomenat fill adoptiu i ha posat el seu nom a una placeta que es troba a tocar de l'abadia. En el transcurs de l'acte, Laia Pedrol va interpretar un seguit de cançons de pandero, composades per a l'avinantesa, amb el pandero que es conserva actualment a l'església d'Ulldemolins.

 

Fotografies: Acte de nomenament de Joan Roig com a fill adoptiu, al Casal 1 d'Octubre/ Joan Roig am Sergi Méndez, alcalde d'Ulldemolins, i Ester Rubio, regidora de Cultura/ Laia Pedrol, interpretant cançons amb el pandero.

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter