Foto Es presenta la història del comtat de Prades i la baronia d'Entença

Es presenta la història del comtat de Prades i la baronia d'Entença

 

El passat dissabte 12 d’agost es va presentar l’obra d’Ezequiel Gort Juanpere, El comtat de Prades i la baronia d’Entença en els temps medievals, publicació de Dalmau editor. Un volum, segons explica l'autor, és resultat de dècades de recerca, que es va concretar en una trobada en aquesta petita població del Priorat, i que ha comptat amb la col·laboració de la nostra entitat.

Amb pròleg de Valentí Gual Vilà, el llibre, un volum de 640 pàgines, ens apropa a la història de les poblacions del Camp, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà o les Garrigues i, en definitiva, al conjunt del país, en la mesura que mostra les intenses relacions entre els diversos territoris catalans a l’època medieval.

L'obra s'avança a la commemoració, el 2024, del setè centenari de la creació del comtat de Prades: El 6 de maig de 1324, en un acte solemne a la catedral de Barcelona, el rei Jaume II creà el comtat de les Muntanyes de Prades a favor del seu fill menor, l’infant Ramon Berenguer, a partir d’uns dominis que eren de titularitat reial, als quals sumà la senyoria de Guillem d’Entença, recentment adquirida per la Corona. El nom que prengué el nou comtat fou el de «comtat de les Muntanyes de Prades», un nom que es mantingué molts anys, fins que el costum el reduí a «comtat de Prades»; i pel que fa a la baronia passà semblantment, perquè inicialment consta sempre com «la baronia que fou de Guillem d’Entença» i finalment restà com a «baronia d’Entença».

S’inicia amb la conquesta i la colonització del territori de Siurana, les cartes de poblament i la formació dels diversos nuclis, les donacions de Montsant; ens parla de la implantació del catarisme i del creixement demogràfic a l’entorn de 1300.  El comtatde Prades i la baronia d'Entença en temps medievals ens apropa a l’organització del poder, a la justícia, al paper de l’Església, a la relació entre els comtes i els monestirs, i documenta la biografia dels primers comtes i de les dues reines del casal de Prades, l’organització de les viles, les activitats econòmiques vinculades a la senyoria —com la mineria—, les crisis econòmiques i sanitàries –com el temps de la pesta negra–, els plets amb les poblacions o la guerra civil del segle XV. Alhora, però, aporta una visió de la vida de les persones del moment, l’hàbitat i l’urbanisme de les poblacions, la relació entre musulmans i cristians, la comunitat jueva, la importància dels camins, la ramaderia, els mercats i les fires, els molins i altres activitats productives, sense oblidar el món de les creences, la religiositat, el joc o la festa.

És, doncs, una obra de síntesi, però extensa i intensa, que abasta una bona part dels aspectes del comtat i de la baronia, i sobretot de la seva gent i dels seus comtes. Un valuòs treball d'Ezequiel Gort amb qui, des de l'entitat, compartim la voluntat d'explicar la història des del coneixement de la vida quotidiana de les persones que han viscut a les comarques de la Catalunya Nova, contribuint així a un necessari equilibri territorial respecte al conjunt del país. Un objectiu que ha estat ben present en les nostres campanyes de recerca i publicacions de caire històric i etnològic.

En les properes setmanes, en col·laboració amb l'editorial Dalmau, d'ajuntaments i associacions locals, anirem preparant presentacions en diverses poblacions:

Prades (Baix Camp). Divendres 18 d'agost, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic.
Falset (Priorat). Dissabte 19 d'agost, a les 12 del migdia (lloc per confirmar)
Ulldemolins (Priorat). Dimecres 23 d'agost, a les 7 de la tarda, al Centre Cívic
Farena (Alt Camp). Dissabtes 25 d'agost, a 2/4 de 6 de la tarda, a l'envelat de Festa Major.
Cornudella de Montsant (Priorat). Dissabte 2 de setembre, al casal Jaume I, a les 7 de la tarda
Cabassers (Priorat). Dissabte 9 de setembre, a les 7 de la tarda, sala del Cine
Marçà (Priorat). Diumenge 10 de setembre (a concretar)
Reus (Baix Camp). Dimecres 20 de setembre, a les 7 de la tarda, a l'Arxiu Municipal i Comarcal
L'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). Dilluns 6 de novembre, a la sala municipal

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter