La resposta institucional a les epidèmies

En aquests dies, diverses persones s'han adreçat –telemàticament, el nostre centre de documentació està tancat a les consultes presencials– interessant-se per les epidèmies que havia patit la nostra ciutat, i el conjunt del país, en altres temps, com els nostres avantpassats afrontaven els contagis...
Per això hem considerat oportú publicar, en digital i obert a tothom, el treball de Montserrat Flores Juanpere Aïllament, religiositat i medicina: estratègies institucionals de resposta a la pesta.
A partir de l'experiència de diverses viles del Camp i del comtat de Prades, entre els segles XIV i XVI, l'autora ens apropa a les mesures que hom prenia per defensar la població de la malaltia. Avui com ahir, l'aïllament n'era una de significativa: tancament de portals, prevenció davant els forasters... i en una societat en què les catàstrofes col·lectives eren vistes com a conseqüència de la voluntat divina, com es demanava l'ajut celestial per a superar la situació. També ens parla de les mesures sanitàries, amb les limitacions de la ciència del moment.
Mostra com algunes de les estratègies s'interferien mútuament –per exemple, tancar una vila i fer professons de pregàries alhora– o la interrelació entre la pesta i altres fenòmens socials, com la xenofòbia, i com les epidèmies van motivar canvis en la mentalitat de la societat.
Tot plegat, una lectura prou interessant per descobrir un altre aspecte de la nostra història i potser també per a reflexionar, des de la distància en el temps, sobre el present.

Més informació

Els aplecs de Paretdelgada arriben Reus!

Els aplecs de Paretdelgada arriben a Reus! 

Després de presentar el llibre Els aplecs de Paretdelgada a la Selva del Camp, toca apropar-los a la ciutat de Reus amb la voluntat de difondre aquesta part tan important de la història del nostre país. Sobretot, però, volem convidar-vos per compartir amb vosaltres l'estudi punyent de Joaquim M. Masdeu i tot allò que ha pogut recopilar al llarg de la seva recerca. 

Des de l'entitat vam voler empènyer aquesta publicació des del primer dia, ja que hi tenim una vinculació professional, però també personal. En tot cas, calia que els sis grans aplecs celebrats a l'ermita de Paretdelgada quedessin per escrit com a testimoni d'un moment en què el nostre país va lluitar per als drets i les llibertats nacionals, abolides per un dur i llarg període franquista.

L'acte comptarà amb la presència del seu autor, Joaquim M. Masdeu, i de Rafael Català, responsable del pròleg. Serà el dia 11 de març a les 19.30 h a l'Arxiu de Reus. Us hi esperem!  

Més informació

Exposició fotogràfica "La Palma, per al poble"

El dia 19 de febrer estrenem, a 2/4 de 8 del vespre al nostre local, l’exposició La Palma per al poble, una mostra fotogràfica dedicada al 3 d’agost de 1979, quan Taronjada Natural —que vam recordar en el documental sobre el Mas de la Solfa— va organitzar una cercavila reivindicativa per evitar l’enderrocament de La Palma.

Aquest espai situat al carrer Ample ja va patir la seva clausura durant el franquisme i, més tard, va ser posat en perill per part de l’Ajuntament amb la voluntat de derruir-lo. Tanmateix, aquest grup d’animació va voltar pels carrers del nostre nucli antic i durant anys va protagonitzar diverses mobilitzacions amb un únic objectiu: salvar La Palma.

Aquella acció va ser capaç d’obrir el debat sobre la preservació d’aquest conjunt arquitectònic, que en el seu moment es va convertir en una de les societats populars implicades en l’organització dels carnavals reusencs durant el primer terç del segle xx.

L’exposició recull, a través de diferents imatges de la cercavila, aquesta acció reivindicativa que va defensar una part important del nostre patrimoni històric amb recursos populars i festius com els gegants, les auques i el so de les gralles.

Es tracta d’una mostra que s’emmarca en el quarantè aniversari de l’entitat i evidencia la nostra visió més àmplia de la memòria històrica, no sempre dedicada a la Guerra Civil. Ens permet, doncs, recordar que l’aparició de Carrutxa es donà en un moment en què la ciutat bullia d’inquietuds culturals.

Per tot això, volem anunciar que a finals de març realitzarem un Compartir el Coneixement sobre la història de La Palma per tal de donar a conèixer la trajectòria d’aquesta societat i posar en valor els testimonis que la van viure.

L’exposició es podrà veure al nostre local (Travessera del c/ Nou de Sant Josep, núm. 10) durant l’horari d’atenció al públic.

 

Lloc de l’exposició: Local de Carrutxa.

Dates: del 19 de febrer al 20 de març de 2020.

Horari: de dilluns a divendres de 5 a 8 del vespre.

 

Més informació

L'ahir i l'avui

La memòria històrica ha estat des de fa temps una de les línies més importants de la nostra entitat. En el moment en què vam conèixer la tècnica de la refotografia vam descobrir una nova eina capaç d’enllaçar l’ahir i l’avui. Per això, ens vam voler endinsar en una pràctica nova, desconeguda, però que ens ha permès gaudir de les històries del passat i de la vida quotidiana des d’una altra perspectiva.

La refotografia és l’acte de repetir una imatge d’un mateix lloc deixant un considerable espai de temps entre les dues fotografies. La imatge del passat és sobreposada a la del present, la qual cosa permet estimular els records i la memòria d’aquells que han viscut esdeveniments importants del passat o, senzillament, posar en valor els espais i edificis que ja no hi són però que formen part de la història de les persones i d’una ciutat.

Amb tot això, i no podria ser d’una altra manera, el nostre exercici de refotografia ha començat amb la nostra ciutat a través d’imatges del franquisme i els nostres comerços centenaris, entre altres temes.

En aquesta notícia podeu veure un dels nostres primers muntatges: la plaça del Prim amb el raval de Jesús el dia 15 de gener de 1940, on es pot observar la celebració del primer “Any de la Victòria”.

En aquest cas el muntatge ha estat possible gràcies a la imatge cedida per Francesc Olesti, al qual li agraïm la seva col·laboració.

Tal com anem avançant, us anirem mostrant tots els nostres resultats.

L’experiència continua!

Més informació

Canal a Telegram

Us recordem que si voleu rebre informació sobre les activitats de Carrutxa, us podeu afegir al canal de difusió de l'entitat a Telegram

https://t.me/carrutxa

Més informació

EXPOSICIONS I PÀGINES ESPECIALS

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter