Activitat en memòria de Salvador Vilaseca

«Preservar el coneixement del passat: Salvador Vilaseca i Anguera, arqueòleg, historiador i museòleg», conversa amb Ezequiel Gort, Jaume Massó i Salvador Palomar, al local de Carrutxa, el dimarts 13 de maig de 2025 a les 7 de la tarda.

Amb motiu dels 50 anys de la mort de Salvador Vilaseca i Anguera (Reus, 17 d’abril de 1896 – 13 d’abril de 1975), ens volem apropar a la seva figura des de diferents vessants: impulsor i director del Museu de Reus, i col·lector de la documentació de l’Arxiu, del qual també fou director, va formar una important col·lecció arqueològica, alhora que s’ocupà d’aplegar materials dels oficis preindustrials existents a la ciutat i comarca, entre moltes altres peces.

Des de Carrutxa ens ha interessat destacar la seva tasca respecte al patrimoni etnològic i la seva col·laboració, per mitjà de l’Associació d’Estudis Reusencs, amb Ramon Violant i Simorra, que es reflecteix en la publicació de l’Etnografia de Reus i la seva comarca, obra que documenta diverses peces del fons del Museu

Més informació

Retalls i detalls

Els vestits de ball de diables, des de tombants del 1800 al primer terç del segle XX, emprats a les festes del Baix Camp i el Priorat, constitueixen un patrimoni etnològic i artístic prou important. La tècnica decorativa d'aquesta indumentària consisteix en elements tèxtils cosits damunt la base del vestit —a diferència dels d’altre poblacions de Catalunya, que són pintats— i ofereix una riquesa de formes i colors força interessant.

Aquesta exposició fotogràfica presenta, en detall, algunes d'aquestes decoracions dels vestits conservats en l'actualitat al fons del Museu de Reus o per particulars, com el que forma part de la mostra.

La mostra restarà oberta fins a finals de maig, al nostre local, les tardes de dilluns a divendres.

Més informació

«La indumentària del ball de diables» Un patrimoni material i immaterial viu

El proper dimecres 2 d'abril presentem la recerca sobre la indumentària del ball de diables a Reus i altres poblacions del seu entorn.

Iniciat com un programa de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya —que ara es troba en curs d'ampliació—, aquest treball ens apropa a la diversitat de la indumentària d'una manifestació festiva que presenta característiques singulars pel fet que, a diferència dels altres balls de diables catalans, tots els vestits són diferents i han estat elaborats amb decoracions fetes amb elements tèxtils, afegits sobre una base de tela de sac o lona, de cotó o lli, en una pràctica continuada durant més de dos segles i que és plenament vigent en l'actualitat, que, a més a més, es vincula al fet de participar individualment en cada sortida del ball de diables.

El treball inventaria diferents models de vestits dels segles XIX al XXI de propietat particular, i incorpora també l'estudi de la col·lecció excepcional conservada al Museu de Reus.

 

Dimecres 2 d'abril, a les 7 de la tarda
Centre Cultural «El Castell» (Plaça del Castell, 3A), Reus
Presentació de la recerca
«La indumentària del ball de diables. Un patrimoni material i immaterial viu»

Més informació

La festa reusenca 1625-2025

A la primera meitat del segle XVII, la documentació municipal comença a recollir sistemàticament la presència, a les festes majors i a les solemnitats, d'elements festius que han arribat fins al present: els gegants, l'àliga, la mulassa o algunes danses en són exemples. I també l'ús de la pólvora com a recurs festiu.

Prenent la data de 1625 com a referent, per ser l'any en què va arribar a Reus la relíquia del patró de la vila, sant Pere, ens proposem dedicar aquest any a parlar de l'evolució de les manifestacions festives de la ciutat durant aquests quatre segles, destacant-ne alguns exemples que permeten constatar la relació estreta entre la festa i la comunitat que la celebra, amb tots els seus components econòmics, socials i ideològics.

Us convidem a seguir i a participar en  les activitats que anirem anunciant a partir d'aquest mes de febrer.

Més informació

Canals a les xarxes socials

A més del correu electrònic,si voleu rebre informació sobre les activitats de Carrutxa ens trobareu a facebook, instagram i twitter.

https://www.facebook.com/Carrutxa/

https://twitter.com/carrutxa_reus

https://www.instagram.com/carrutxa.reus/

 

Més informació

EXPOSICIONS I PÀGINES ESPECIALS

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter