El patrimoni festiu del Baix Camp i el Priorat

Diumenge de Pasqua

Cabassers (Priorat). Variable, segons el calendari

A Cabassers, el Diumenge de Pasqua es conserven dos actes que havien format part del corpus tradicional i que han desaparegut en moltes poblacions.

D’una banda, la processó de l’Encontre escenifica de manera simbòlica una de les creences relacionades amb el matí de Pasqua: la trobada entre Jesús ressuscitat i la seva mare. Es materialitza dins d’una processó dual, que a mig matí inicien homes i dones des de punts oposats de la població. Les dones porten la imatge de la Mare de Déu coberta amb un vel negre en senyal de dol per la mort del seu fill. Els homes acompanyen la custòdia que porta el mossèn. La processó conflueix a la plaça del poble, on la trobada es recorda amb uns escassos gestos simbòlics i amb la retirada del vel negre que fins al moment cobria la Mare de Déu. Després d’aquest moment culminant, ambdues processons es fonen i s’adrecen a l’església parroquial per celebrar-hi el solemne ofici de Pasqua.

De l’altra, la rifa de mones afegeix un acte festiu a la menja pròpia del dia. S’utilitza el model tradicional de rifa a partir de l’adquisició de números, per tal de recollir els diners que es necessiten per organitzar la festa. La perspectiva de rebre una de les moltes mones que es rifen –del tipus tradicional, amb ous durs i en forma de rotlle o de coca– és prou atractiva en si mateixa. A més, però, s’hi afegeix un aspecte de reconeixement públic per a aquell que rep una mona assenyalada, l’última que es rifa.

Enllaįos