El patrimoni festiu del Baix Camp i el Priorat

Funciķ de l'Agonia. Divendres Sant

Riudecols (Baix Camp). Variable, segons el calendari

Es tracta de l'acte central del Divendres Sant que a la població de Riudecols comença amb el Viacrucis i acaba amb la processó de la nit. La Funció de l’Agonia és organitzada per la parròquia de Sant Pere i la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Riudecols, amb un paper molt destacat dels armats. No se sap des de quan es realitza aquest acte, tot i que els records transmesos ens remeten almenys a mitjans segle xix.

Aquesta celebració destaca pel seu contingut ritual conservat al llarg dels anys i per el paper central i protagonista al llarg de tot el seu desenvolupament dels armats, consistent en realitzar canvis de guàrdia després de cada una de les set paraules que el sacerdot explica i que remeten a les pronunciades per Crist clavat a la creu abans de la seva mort. Durant els canvis de guàrdia els papus o vestes aprofiten per rellevar-se, tot i no tenir una estructura ritualitzada entren i surten de l’església sempre en silenci.

Una vegada acabades aquestes paraules s'inicia la segona part simbolitzant la mort de Jesús i on els armats prenen un paper encara més protagonista ja que són els encarregats d'anunciar mitjançant els tocs de corneta i els cops de llança rítmics la mort de Jesús i l'imminent trasllat del Sant Crist al seu altar, aquest el faran en processó membres de la confraria acompanyats per els armats que els hi obren el pas.

Un altre element destacable són les peces musicals presents al llarg de la cerimònia i que foren recollides durant la dècada de 1990. Cada una d’elles compta amb un solo interpretat per un integrant de la coral.

La sensació de solemnitat i recolliment s'intensifica amb l'atmosfera de foscor i silenci que regna a l'interior de l'església.

Enllaįos