El drac
El drac

Característiques
Llegendes de dracs
El drac a la narrativa
Sant Jordi i el drac
El drac a l'arquitectura
El drac a la festa

El bestiari fantàstic

La víbria
Serps i serpents
El basilisc
L'alicorn
El griu

Bèsties reals amb atributs fabulosos

El lleó
El cigne
La balena
L'àliga
Altres bèsties

Teiera amb la figura d'un drac. Plaça de la Sang. Reus

El drac és l'animal fabulòs més conegut en l'actualitat. De dracs, n'hi ha de moltes espècies, segons les terres d'on són originaris i la cultura que els ha descrit. Així, tant poden ser considerats éssers malignes com divinitats protectores.

A la tradició catalana, els dracs –explica Joan Amades– són «unes bèsties ferotges, de mida gegantesca; participen de les condicions de bèsties de terra, d'aigua i d'aire; tenen quatre potes, amb unes ungles esmolades com ganivets. Tenen també unes dent refilades com espases i una llengua punxant com si fos una agulla. Les seves ales són immenses, per l'estil de les ales de la ratapinyada, amb la punta de cada aleró acabada amb una aguda punxa. Quan bramulen fan retrunyir la terra, llencen un alè pudent que emmetzina l'aire i mata tots els vegetals de la rodalia.»

De ben segur que en podem trobar moltes altres descripcions. En tot cas, hi ha trets comuns, com el fet que el drac participa dels quatre elements –viu en coves o en llacs, a vegades en llacs dins a les coves, vola pels aires i treu foc– i que té un caire de rèptil gegantí i ferotge. El drac, a la nostra cultura, s'associa generalment al diable.

Gravat d'un drac o bèstia fabulosa en un romanço del segle XIX

Els dracs sempre viuen i vénen de terres llunyanes o poc conegudes, i a casa nostra, hom explicava que els havien portat els moros. En altres indrets vénen d'un orient més o menys llunyà.

Dracs a la part superior de la façana de la casa Rull. Reus

A vegades costa diferenciar entre un drac i altres tipus d'animals fabulosos com les serps amb ales o els serpents, i ben sovint, també, s'ha considerat els cocodrils –animals força exòtics a les nostres latituds– com a dracs.

Drac o serpent alada, penja-robes de ferro forjat. Centre de Lectura de Reus

.