El drac a la narrativa
El drac

Característiques
Llegendes de dracs
El drac a la narrativa
Sant Jordi i el drac
El drac a l'arquitectura
El drac a la festa

El bestiari fantàstic

La víbria
Serps i serpents
El basilisc
L'alicorn
El griu

Bèsties reals amb atributs fabulosos

El lleó
El cigne
La balena
L'àliga
Altres bèsties

Hi ha molts contes i novel·les on els dracs són protagonistes. Aquí us proposem, a tall d'exemple, la desscripció d'un drac –adormit sobre el seu tresor– d'un autor ben conegut en la literatura fantàstica contemporània:

«Allí estava adormit com una soca: un drac enorme d'un color roig-daurat, les seves mandíbules i els seus narius produïen una remor dura, i nuvolets de fum, però els seus focs eren apaivagats per l'endormiscament. Dessota, sota les seves potes i la gran cua enrotllada, i al seu voltant, per tot arreu, estenent-se en piles que quedaven fora de la vista, s'amuntegaven incomptables objectes preciosos, or cisellat i en brut, gemmes i joiells, i argent que fulgurava, vermell sota aquella claror rogenca.
Smaug estava parcialment tombat cap a un costat, amb les ales plegades com un rat-penat incommensurable, de manera que el hòbbit li podia veure la panxa llarga i blanquinosa, incrustada amb gemmes i fragments d'or per haver passat tant de temps ajagut en aquell llit riquíssim.»

(J.R.R. Tolkien, El Hòbbit. Traducció de Francesc Parcerisas. Barcelona: Ed. La Magrana)

[Aquesta pàgina s'anirà actualitzant amb altres fragments literaris]

,