La víbria
El drac

Característiques
Llegendes de dracs
El drac a la narrativa
Sant Jordi i el drac
El drac a l'arquitectura
El drac a la festa

El bestiari fantàstic

La víbria
Serps i serpents
El basilisc
L'alicorn
El griu

Bèsties reals amb atributs fabulosos

El lleó
El cigne
La balena
L'àliga
Altres bèsties

La Virgília, víbria de Torredembarra

La víbria és un drac. Habitualment se la identifica amb la femella de l'espècie. Hom explica que quan es troba amb un home ben vestit, l'ataca i procura donar-li mort, mentre que si el troba nu, fuig espantada.

La víbria de Reus

Com el drac, pot tenir un o més caps, segons la varietat, i es diferencia d'aquest, òbviament, per les mamelles, més o menys desenvolupades segons l'exemplar.

Les víbries que hi ha, en l'actualitat, a diferents poblacions són de construcció relativament recent, de finals del segle XX o començaments de l'actual. Podem esmentar, entre altres, les de Tarragona, Barcelona o Torredembarra. La de Reus és una de les més joves. Fou feta, el 2007, per iniciativa de la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya per celebrar el centenari del Foment Nacionalista Republicà, una entitat històrica del republicanisme local.

El coll arquejat i la cara d'aspecte ferotge caracteritzen la víbria reusenca. A sota,
un picaporta en una casa de Reus que representa un animal prou semblant.

La víbria reusenca té el cos cobert d'escates verdes, unes mamelles força escarransides i un llarg coll que la identifica. Surt per les festes majors de Sant Pere i de Misericòrdia, als seguicis i correfocs. També és present al carrer la diada de Sant Jordi.

La víbria de Barcelona

.