El lleó
El drac

Característiques
Llegendes de dracs
El drac a la narrativa
Sant Jordi i el drac
El drac a l'arquitectura
El drac a la festa

El bestiari fantàstic

La víbria
Serps i serpents
El basilisc
L'alicorn
El griu

Bèsties reals amb atributs fabulosos

El lleó
El cigne
La balena
L'àliga
Altres bèsties

Els lleons del Palau Bofarull (s. XVIII) són ben coneguts a Reus

El lleó, la bèstia més noble que existeix, segons expliquen els antics bestiaris, té l'habilitat d'esborrar les seves petjades amb la cua perquè els caçadors no el puguin seguir. Es creia que si una persona es trobava al bosc amb un lleó i s'hi encarava, el lleó l'atacava, fent-li tant de mal com podia, però si, humilment, s'agenollava i acotava el cap davant d'ell, aquest li perdonava la vida.

Alguns exemples de lleons a picaportes, encara prou comuns al Baix Camp i el Priorat

És, alhora, un simbol de força i poder que apareix molt sovint en escuts i emblemes, i també l'animal més comunment representat en els trucadors de porta, potser per guardar la casa de tot perill o mostrar la noblesa dels seus estadants.

Lleó, tallat en fusta, a la porta d'una casa del raval de Santa Anna. Reu)

Una espècie de lleó molt comuna en els bestiaris antics és l'alada. Aquest animal fabulós és del tot semblant, quant al cos, als seus parents terrestres, però és dotat d'unes ales semblants a les de l'àliga.

Lleona amb ales de la Casa Rull. Reus

També cal anotar que el lleó, com a element d'imatgeria festiva, ben present a les professons del Corpus medieval a Barcelona, té un doble significat: en la tradició cristiana, és el símbol de l’evangelista sant Marc, i, d’altra banda, en representar la força sovint sortia acompanyat de personatges, en els antics entremesos, que figuraven ser homes salvatges.

El lleó de Reus

Reus comptà per primera vegada amb un lleó festiu l’any 2004. Es tracta d’una peça de grans dimensions, de color daurat, coronada i amb un mantell de color granat on llueix l’escut de la ciutat, obra de Manel Llauradó, que és portada per dos balladors.

Lleó alat sota la balconada de la Casa Sardà, al carrer de Prat de la Riba. Reus

És prou comú trobar fonts on l'aigua brolla per la boca d'algun animal. A Reus, és ben coneguda la font del del passeig de la Boca de la Mina que s'anomenà font dels Capellans, però que, des de fa molts anys, és coneguda com a font del Lleó.

Font del lleó. Reus

Lleó en una font pública. Peixateries Velles. Reus